A Noni Vitaminjai és Hatóanyagai

Antioxidánsok

A noni antioxidáns hatékonysága kimagasló. A szabad gyököket és azok kártékony munkálkodását szabályozó antioxidánsok nagy számban találhatóak a noniban.

Hatékonyságát antioxidáns hatású vitaminok (E, C), a flavonoid vegyületek, xantonok, vagy éppen a természetben a külső fenyegetések elleni védekezésre használt iridoidok adják.

Az iridoidok és a flavonoidok antioxidáns hatása hasonló, a lényeges különbség az, hogy előbbi vegyületek sokkal kevésbé instabilak, mértékük valamint hatóerejük a raktározást/napon szárítást/ feldolgozást követően sem változik.

Vitaminok/ásványi anyagok/nyomelemek

A noni az egészséges szervezet szempontjából meghatározó ásványi anyagokat, valamint nyomelemeket egyaránt tartalmaz. Kiemelendő vas, magnézium, kálium, nátrium tartalma.

A vitaminok közül az antioxidáns hatású E -és C-vitamin mellet a noni az emésztést és az agyműködést egyaránt segítő B-vitamin család több tagját is tartalmazza – Mint például: B1- (tiamin), B2- (riboflavin), B3- (niacin), B5 (pantoténsav) -és B12-vitamin.

A xeronin és elővegyülete

A xeronin egy alkaloid, melyet miután szabadalmaztattak (’80-as évek végén Dr. Ralph Heinicke), bebizonyosodott, hogy minden élő szervezetben megtalálható. Amilyen kicsi, olyan aktív! A noniban kis mennyiségben található.

A xeronin meghatározó a sejtfalon történő tápanyag-felszívódást tekintve, csak úgy, mint a sejtek közti információáramlást figyelembe véve.  Továbbá, amellett hogy sejtszinten hat, támogatja az anyagcserét, a hormon -és immunrendszer működését, és enzimek alkotórésze is. hatoanyag

A Csendes-óceán térségében élő őslakosok még nem tudhatták, hogy a noni gyümölcs leve azért olyan kiváló sebes felületek, különösen égési sérülések ápolására, mivel a xeronin aktivál egy fehérje emésztő enzimet, mely segíti az elhalt sejtek gyors eltávolítását az égett felületről!

A noni hangulatjavító is egyben, hiszen a boldogság hormonjaként is nevezett endorfinok elválasztását fokozza.

A xeronin elővegyülete az a proxeronin, melyből a máj közreműködésével xeronin állítódik elő.

A máj bizonyos időközönként proxeronint juttat a véráramba. Ahhoz, hogy a proxeroninból xeronin keletkezhessen, szükség van a proxeronináz enzimre. Az enzim összekapcsolja proxeronin molekula 2 végét, a felesleges részt leválasztva, majd egyesül a xerotonin hormonnal, és létrejön a xeronin.

A noni a legkiválóbb természetes forrása a poxeroninnak! Noni juice fogyasztásával elkerülhetjük az alacsony proxeronin-szintet, és könnyedén biztosíthatjuk a xeronin utánpótlását.

A Scopoletin

A noni gyümölcs szintén jelentős hatóanyaga, a ’szkopoletin’, amely jótékony hatással van a szív- és keringési rendszerre (véd a túlterheléstől, értágító, szabályzólag hat a vérnyomásra, valamint a gyulladásos folyamatokra (mint pl. az allergiára és asztmára is). Görcsoldó és hangualtjavító is.

Utóbbihoz tartozik, hogy a scopoletin aktivizálja az agyban található tobozmirigy működését, növelve a melatonin és szerotonin hormonjainak szintjét.

Ennek köszönhetően pozitív irányba befolyásolja az alvás-ébrenlét szakaszait, segít megelőzni a napi hangulatingadozásokat.

Fehérjék és aminosavak

Az aminosvaka a fehérjék -, a fehérjék pedig a szervezet építőkövei.

A fehérjék mint legfontosabb biokémiai alkotók, már sejtszinten segítik a felépülést, lehetővé teszik fontos tápanyagok bejutását a sejtekbe. Ugyanakkor említhetnénk azt is, hogy meghatározóak a haj, a bőr, vagy a csontok szerkezetét illetően.

A fehérjék köztudottan alapvető tápanyagok, enzimek, hormonok, antitestek alkotói is lehetnek. Működésüket tekintve tudnunk kell, hogy xeronin nélkül számos fehérje rosszul, vagy egyáltalán nem működik. Bizonyos fehérjék (pl. pont az enzimek) szerkezete ugyanis igényli, hogy összekapcsolódjanak a xeroninnal.

Egyéb összetevők (a teljesség igénye nélkül):

  • Az immunrendszert stimuláló óriásmolekulák, a poliszcaharidok.
  • Kimutatható az antioxidáns hatású mikroelem, a szelén.
  • A noniban találhatóak fájdalomcsillapító, bélműködést szabályozó Antrachinok. Ezek közül kiemelendő a damnacanthal, mely antiszeptikus és antibakteriális vegyület. A tudósok figyelmét igazán azért keltette fel, mivel úgy találták, hogy amolyan “felügyelő szerepet tölt be a szervezetben”, nem engedi elfajulni, a sejteket, szöveteket.
  • A számos vegyületcsoport bioszintézisében fontos terpének. A terpének közül említsük meg a limonént, mely egy színtelen folyadék, a mindennapokban különböző tisztítószerek oldószere is lehet.
  • A noni gyümölcs rostokban (oldhatóban és oldhatatlanban egyaránt) gazdag. A rostok fontosak az emésztés szempontjából, szerepük van a testsúly, valamint a koleszterin -és vércukorszint szabályozásában is.
  • A többszörösen telítetlen zsírsavak támogatják a sejtek és szövetek (akár a bőr, akár a szív esetében) egészségének fenntartását. Segítik pl. a sejtmembránok működését azáltal, hogy javítják a tápanyagok-toxinok anyagcseréjét).